Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Imeldaziekenhuis zet stagiairs in de kijker op Dag van de Stagiair

Imeldaziekenhuis - Dag van de Stagiair

Het Imeldaziekenhuis zet vandaag haar stagiairs in de kijker op Dag van de Stagiair. 

"Studenten begeleiden tijdens hun studies en hen mee vormen tot de professional die ze willen worden, ziet het Imeldaziekenhuis als een belangrijke taak. Uiteraard is er ook waardering voor de inzet en de motivatie die deze stagiairs in hun Imeldateams tentoon spreiden.

Tenslotte komt de Imelda-organisatie ook graag persoonlijk met hen in contact, om eventueel reeds als jobstudent of als toekomstig medewerker aan de slag te gaan. Daarom staan de stagiairs vandaag extra in de spotlights.

De dag is gestart met een uitgebreid ontbijtbuffet in het personeelsrestaurant Café Clinic.  Aansluitend kan elke stagiair een persoonlijk begeleidingstraject volgen dat hen helpt bij het maken van een beroepskeuze.

Jaarlijks lopen ruim 600 studenten stage in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden, in 2022 waren dat er 624 en in 2023 steeg dit aantal naar 657. De meerderheid hiervan, ongeveer 80%, zijn studenten van een zorgopleiding.

Maar ook op heel wat administratieve en andere ondersteunende diensten doen studenten hun stage.  Studenten begeleiden in hun opleiding en hen de kans geven te ervaren wat hun toekomstige job inhoudt, ziet het Imeldaziekenhuis als een belangrijke taak.

“We streven ernaar studenten een waardevolle stage-ervaring te bieden die hen  helpt hun interesses en vaardigheden te ontdekken. Onze stagementoren,
speciaal opgeleide verpleegkundigen, zorgen voor een warme ontvangst en ondersteuning vanaf de eerst dag,” licht Steffie De Meyer, stafmedewerker Zorg en verantwoordelijk voor de contacten met de scholen, toe.

Als student verpleging stage doen is – zeker tijdens de eerste stageperiodes – vaak een heel indrukwekkende ervaring. Mee instaan voor de zorg van zieke mensen geeft je een grote verantwoordelijkheid. Zorgen voor een goede begeleiding en ondersteuning is hierin cruciaal.

“Het is voor ons essentieel dat studenten zich welkom en op hun gemak voelen in ons ziekenhuis. Daarom bieden we vanaf de eerste dag van hun stage een warme en deskundige ondersteuning en begeleiding. Stagiairs worden hartelijk ontvangen op de verschillende afdelingen en krijgen uitgebreide uitleg over hun taken en
verantwoordelijkheden.

De volledige afdeling (incl. hoofdverpleegkundige, logistieke medewerkers, zorgkundigen, verpleegkundigen en artsen) staat klaar om hen te begeleiden en te ondersteunen gedurende hun stageperiode.

Deze mentoren monitoren de voortgang van de stagiairs en besteden extra aandacht aan hun welzijn en ontwikkeling binnen ons ziekenhuis. Daarnaast hechten we veel waarde aan goede communicatie en samenwerking met de onderwijsinstellingen van de studenten. Samen met hen houden we nauwlettend in de gaten hoe de studenten hun stage ervaren en zorgen we voor een continue afstemming om de kwaliteit van de stagebegeleiding te waarborgen,” vervolgt Steffie.

Jolien en Jessica zijn enkele jaren geleden zelf begonnen als stagiaires in Imelda en werken sinds enkele maanden als vaste verpleegkundigen op Geneeskunde 3. “Er elke dag samen voor zorgen dat de patiënt zich gehoord en begrepen voelt, is voor ons de belangrijkste opdracht. Dit doen we door elke dag de beste zorgen aan de patiënt te geven, te luisteren naar wat zij nodig hebben, hen te ondersteunen en er te zijn in hun moeilijke periode”, vertellen Jolien en Jessica.

Al van bij hun stage was het duidelijk dat ze in het Imeldaziekenhuis wilden werken. “Het voelde meteen aan als thuis. De hartelijkheid en de familiale sfeer die hier heerst, is echt enorm”,  zegt Jolien.

“En je krijgt hier ook veel kansen om te groeien en jezelf te ontplooien”, vult Jessica nog aan.

Cindy Van Vlasselaer, hoofdverpleegkundige Geneeskunde 3 (neurologie), geeft aan hoe zij de begeleiding van studenten ziet: “We moeten blijven investeren in de opleiding en ontwikkeling van onze studenten. Hun enthousiasme en nieuwsgierigheid laten ons ook nadenken over de veranderende zorgvraag en maken het blijven streven naar zorgkwaliteit onze taak. Zo zorgen we niet alleen voor toekomstige collega’s, maar ook voor het succes en de groei van onze organisatie.”

Ook niet-verpleegkundige stagiairs krijgen een kans in het Imeldaziekenhuis. Kelly Mariën, diensthoofd HR Talent legt uit: “We verwelkomen jaarlijks ook nog een 70-tal stagiairs op diensten zoals Boekhouding, Communicatie, HR, medische secretariaten, Sociale dienst, enz.

Vaak horen we na deze stages dat de studenten zich niet hadden kunnen inbeelden hoe ze – via hun stagewerk – toch betrokken waren bij de (ondersteunende) zorg voor de patiënt. Via deze Dag van de Stagiair komen deze jonge mensen ook met
mekaar in contact, en leren ze dat een organisatie een netwerk van samenwerking is, nog een extra les voor het latere beroepsleven.”

De Dag van de Stagiair is een gezellige drukte, met vele contacten. Dit jaar waren een 100-tal stagiairs op dit initiatief ingegaan. Na een uitgebreid ontbijt volgde een infoparcours dat de studenten kan helpen bij een toekomstige jobkeuze. Zo werd onder andere aan de hand van een persoonlijkheidstest aan de stagiairs toegelicht wat hun sterktes en aandachtspunten zijn en waarmee ze best rekening houden bij het zoeken van de gepaste job.

Verder konden ze met verschillende leidinggevenden speeddaten en aldus meer info
bekomen over het werk op de verschillende diensten. Elke stagiair kreeg bij het verlaten van het event een goodiebag met een paar leuke verrassingen."

Imeldaziekenhuis - Dag van de Stagiair

Imeldaziekenhuis - Dag van de Stagiair

Imeldaziekenhuis - Dag van de Stagiair

Imeldaziekenhuis - Dag van de Stagiair

Imeldalaan 9, Bonheiden, België

Imeldaziekenhuis - Dag van de Stagiair

Deel dit artikel